We wtorek 23 października mieliśmy okazję uczestniczyć w Wieczorze Gruzińskim zorganizowanym przez biuro Podróży Wilda Travel i PLL LOT. Gospodarz wieczoru Rafał Czaja – właściciel biura – przygotował dla uczestników spotkania prawdziwą ucztę nie tylko kulinarną, ale przeniósł nas do świata magicznej Gruzji.
Niezwykłe zdjęcia i opowieści o Gruzji – jej kulturze, historii, kuchni, tradycjach a także o codziennym życiu jej mieszkańców pozwoliły nam się rozsmakować w tym niezwykle gościnnym kraju i poznać jej walory turystyczne.
Dopełnieniem spotkania była kolacja przygotowana przez gruzińską restaurację Chmieli Suneli przy ulicy Masztalarskiej 8 w Poznaniu, podczas której podano tradycyjne chaczapuri, który jest królem gruzińskiej kuchni oraz pierożki chinkami, które zdecydowanie zajmują drugie miejsce w gruzińskiej kuchni. A ponieważ w Gruzji nie ma supry (kolacji) bez uginającego się stołu, więc potraw nie było końca. Doskonałe białe i czerwone wino wspaniale uzupełniało kolację.
Atmosfera spotkania była wyjątkowa za sprawą gruzińskich gości – przewodników, którzy nawet podczas kolacji opowiadali nam o kraju, pokazywali jak należy spożywać poszczególne potrawy, a tamada – mistrz ceremonii i osoba odpowiedzialna za atmosferę spotkania co jakiś czas wznosił tradycyjny gruziński toast.
Tym, którzy chcą rozsmakować się w Gruzji polecamy prawdziwą gruzińską restaurację Chmieli Suneli – ul. Masztalarska 8 w Poznaniu.